woensdag 26 maart 2014

Achtergrond en keuzes van de makers

De regisseur van de film Rio is Carlos Saldanha. Hij is tevens de regisseur van de succesvolle Ice Age films. Tijdens de periode dat hij deze films maakte bedacht hij het idee voor de film Rio. Deze film is voor hem een persoonlijke film, omdat hij plaats vindt in zijn thuisland Brazilië. De film is voor hem een eerbetoon aan zijn geboorteland.
Het idee voor de film:
In de eerste versie van het verhaal was de hoofdpersoon een pinguin. Dit idee had Saldanha gebaseerd op verschillende nieuwsberichten uit de krant over pinguins die jaarlijks aanspoelen op het strand van Ipanema. Saldanha had zich door deze berichten laten inspireren. Hij vond het een interessant idee dat een buitenlands wezen in Rio zijn hart en ziel vindt in de mix van culturen.
Tegen de tijd dat de regisseur zijn verhaal ging uitwerken heeft hij de pinguin uit zijn verhaal gehaald, omdat er diverse andere films met pinguins uitkwamen (Happy Feet, Surfs Up).
De stad Rio de Janeiro:
In de film heeft Saldanha de stad Rio zo echt mogelijk willen weergeven. Zelf kende hij de stad goed, maar om de sfeer, de gebouwen en het Carnaval zo echt en gedetailleerd mogelijk weer te geven heeft hij zijn animators tijdens het Carnaval meegenomen naar Rio. Tijdens de reis hebben ze alles gedaan wat in de film te zien is. Ze hadden vooraf genoeg materiaal om de highlights van de stad weer te kunnen geven in de film. Ze hebben de reis benut om zich vooral te richten op de details; de stoepen, de telefooncellen, de graffitti, de stijl van de gebouwen, etc.
Carnavalsoptocht:
Tijdens de reis naar Rio hebben de Saldanha en de animators diverse ideeën opgedaan voor de film. In de carnavalsparade waren er een aantal dingen die Saldanha zo leuk vond dat hij ze heeft opgenomen als scenes in de film. Een groep met skaters heeft geresulteerd in de krokodillen op skateboards tijdens de parade in de film en een verdwaalde hond tussen de parade heeft geleid tot het karakter van Luiz, de kwijlende bulldog.
Cameravoering:
Doordat de hoofdpersonen vogels zijn, wordt je in de film regelmatig al vliegend meegevoerd over de stad Rio. Dit leidt tot prachtige vergezichten.



Keuze voor vogels:
In de Zuid Amerikaanse cultuur hebben vogels een speciale betekenis. De voorouders zijn de Native American Pueblo indianen, zij hechtten een symbolische en magische waarde aan de veer. De veren werden gebruikt om te kunnen communiceren met de Heilige geest en ze vertegenwoordigen in de Indiaanse cultuur de kracht van de dondergoden, de lucht en de wind.
Vogelexpert:
Om inzicht te krijgen in de bewegingen en de gedragingen van de vogels hebben de makers een vogel expert van Bronx Zoo geraadpleegd.
Boodschap in de film:
Het verhaal is niet heel diepgaand, het is in hoofdzaak een liefdesverhaal. Wat wel aan de kaak wordt gesteld is de vogelhandel. Er worden nog steeds vele soorten papegaaien in het wild gevangen om vervolgens naar Westerse landen te worden geëxporteerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.