woensdag 26 maart 2014

Samba

De Nieuwe Wereld (de continenten die vanaf 1492 door de Europeanen werden ontdekt, Noord- en Zuid Amerika) werd van origine bevolkt door allerlei indianenstammen. Europese overheersers vermoordden vele indianen. Anderen werden als slaaf te werk gesteld op plantages. Vanuit onder meer de Portugese koloniën Mozambique en Angola werden Afrikaanse slaven verscheept naar Brazilië.

De Braziliaanse muziek vormt een samensmelting van de Indiaanse, Europese en Afrikaanse cultuur. Hoewel de specifieke bijdrage van de drie culturen moeilijk te achterhalen is, doen bepaalde Braziliaanse instrumenten denken aan elementen uit de Portugese volksmuziek en is het ritme van de Samba zonder twijfel afkomstig uit Afrika.

Wanneer voor het eerst de term 'Samba' is gebruikt, is onbekend. De dans en muziek die nu 'Samba' wordt genoemd, werd eerst 'Maxixe' of 'Tango Brasileiro' genoemd. 

De Samba kent vele variaties, die allemaal hun eigen tradities, ritme, tempo en sfeer kennen. Toch kunnen in zijn algemeenheid wel een aantal kenmerken van een Samba worden gegeven:

  • De Samba wordt met name gekenmerkt door 'de ritmische structuur van de syncope'. Dit houdt in dat het ritme en de maat van de muziek niet samenvallen. De 'normale' accenten in de muziek worden verlegd, waardoor er een uitdagend ritme ontstaat. Dit ritme, de dans, van de Samba is allesbepalend. De melodie is ondergeschikt en de tekst is een bijkomstigheid. De Samba heeft zo'n 50 - 54 measures per minute (mpm), ofwel aantal maten per minuut. Om het ritme van de Samba te creëren worden hoofdzakelijk slaginstrumenten gebruikt.
  • De Samba is een uitbundige, levendige dans. Om het specifieke karakter van de Samba neer te zetten, is het van belang dat de dansers een flirterige, overdreven en vrolijke interpretatie aan hun dans geven.
     
  • De figuren die tijdens de Samba worden gedanst, worden gekenmerkt door de 'Samba tic', een beweging die wordt bereikt door het kantelen van de bekken en een 'bounce' beweging, een op en neergaande beweging, afkomstig vanuit de heupen, knieën en enkels. De bewegingen in de Samba zijn kort en snel en gaan vloeiend in elkaar over. De Samba is daarnaast een progressieve dans. Als paren de Samba dansen, maken zij gebruik van de gehele dansvloer. De dansvloer wordt gezien als 'optochtvloer'.




    De Samba wordt heden ten dage met name geassocieerd met het uitbundige Braziliaanse carnaval in Rio de Janeiro, vrolijkheid, plezier en zomer.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.