woensdag 26 maart 2014

Oorsprong Braziliaans carnaval

Het Braziliaanse carnaval vindt zijn oorsprong in de 17e eeuw. Het komt waarschijnlijk voort uit de “Entrudo” van Portugal. Dat was een Portugees lente feest, waarbij mensen de straten opgingen met emmers water, limoen en sinaasappels om elkaar te besmeuren. Dit feest liep vaak uit de hand en is meerdere malen verboden geweest. Portugese kolonisten hebben de Entrudo meegebracht naar hun Amerikaanse kolonie, waar het zich vervolgens mengde met inheemse en Afrikaanse tradities. Het gebied dat nu Brazilië is, was vanaf 1500 in Portugese handen. Er werden plantages opgericht waar Afrikaanse slaven gedwongen werden om te werken.
De eerste carnavalsoptochten van Rio de Janeiro begonnen in de 18e eeuw. De hogere klasse begon op straat carnaval te vieren met maskers en kostuums. De vele kleuren zijn waarschijnlijk afkomstig uit Afrikaanse gewoonten. In Afrika bestaat het Egungun festival, waarbij een familie zich helemaal in dezelfde kleur uitdost, op gelijke wijze waarop in Rio de Janeiro groepen dezelfde kleurrijke kostuums dragen. Ook het gebruik om jezelf met veren te versieren, kwam al eerder voor in Afrika.
Brazilië is overheersend katholiek en het Braziliaanse carnaval wordt 40 dagen voor Pasen gevierd. De manier waarop het gevierd wordt heeft bijna niks meer te maken met het katholieke feest. Van oudsher is carnaval een eetfestijn waarin mensen zich vol aten voordat zij aan de vastentijd begonnen. Tegenwoordig is het carnaval in Rio de Janeiro de meest beroemde carnavalsviering ter wereld en trekt het massa’s toeristen aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.